a@eyesonsuriname.com

Braziliaanse presidentiële campagne van start

News

Braziliaanse presidentiële campagne van start

Brazil presidential campaign Bolsonaro

Lula tegen Bolsonaro

eyesonsuriname

Amsterdam, 19 augustus 2022– De meest gepolariseerde Braziliaanse presidentiële campagne van de afgelopen jaren werd officieel gelanceerd op dinsdag met ex-president Lula da Silva die de comfortabel zittende Jair Bolsonaro leidde in opiniepeilingen. Maar de opiniepeilingen in Brazilië waren niet erg nauwkeurig bij de recente verkiezingen en de Braziliaanse regering heeft nog steeds te veel middelen bij de hand.

Lula da Silva, een voormalig vakbondsleider, was twee opeenvolgende termijnen van vier jaar president en verliet het ambt met de hoogste rating van alle Braziliaanse presidenten. Maar zijn zorgvuldig uitgekozen opvolger Dilma Rousseff, een koppige vrouw, werd afgezet door het Congres en Lula eindigde in de gevangenis op verschillende beschuldigingen van corruptie. Sommige aanklachten werden later echter door het Hooggerechtshof verworpen en hij kan weer actief zijn.

Sugar-Loaf-Christ-Statue

President Bolsonaro is een extreem-nationalistische populist die wordt gesteund door christelijke conservatieven, de agribusiness-lobby en een verdeeld industrieel bedrijfsleven in de grootste economie van Latijns-Amerika. Met een militaire achtergrond, eclectisch in zijn reacties en verklaringen, lanceerde de president zijn campagne in Juiz de Fora, een klein stadje waar een aanvaller hem neerstak en hem bijna doodde tijdens zijn campagne van 2018, toen hij voor het eerst werd gekozen.

“Dit is waar ik herboren werd… Dit is waar de maker mijn leven heeft gered, zodat ik mijn best kon doen voor onze natie als president”, vertelde een emotionele Bolsonaro juichende supporters. Bolsonaro sprak over het christendom en familiewaarden en erkende de “ernstige problemen” van Brazilië. Hij waarschuwde ook dat de terugkeer van zijn tegenstander een “stap achteruit” zou zijn en “communisme” en “genderideologie” zou inluiden.

“Ons land wil geen corruptie meer, het wil orde en welvaart”, zei Bolsonaro. Zijn aanhangers onderbraken zijn toespraak en scandeerden ‘Lula dief’.


Lula da Silva begon zijn campagne met een bezoek aan een Volkswagen-autofabriek buiten Sao Paulo, waar hij in de jaren zeventig zijn politieke carrière als vakbondsleider lanceerde. “Ik keer terug zodat we ons land terug kunnen nemen”, zei hij in een vurige toespraak. Lula noemde Bolsonaro een ‘nep, genocidale president’ en veroordeelde de ‘leugens’ die volgens hem over hem verspreid werden.

In een video die dinsdag vroeg op sociale media werd gepost, zei hij ook dat de honger was teruggekeerd naar Brazilië onder Bolsonaro en dat de inflatie gezinnen trof die niet kunnen overleven van het minimumloon.

Het Lula-ticket wordt gecompleteerd met Geraldo Alckmin, een voormalige gouverneur van Sao Paulo en naaste medewerker van Fernando Henrique Cardoso, de onbetwiste leider van de centrumpolitiek in Brazilië en met wie Lula het verkiezingsakkoord onderhandelde, uit angst voor een overwinning van Bolsonario als elk op zichzelf zou lopen. Cardoso en Lula zijn al jaren rivalen, maar bundelden hun krachten om het hoofd te bieden aan de gevestigde exploitant.

In de meeste opiniepeilingen voor de stemming van 2 oktober heeft Lula een voorsprong van twaalf punten op Bolsonaro, en beide koplopers liggen ver voor op de andere 10 kandidaten. Uit een peiling van maandag door IPEC bleek dat 44% van de kiezers Lula steunt in de eerste ronde, terwijl 32% Bolsonaro steunt. In een tweede ronde zou Lula worden gekozen met 51% van de stemmen, tegen Bolsonaro’s 35%.

Bolsonaro is er de afgelopen weken echter in geslaagd de voorsprong van Lula te verkleinen door de sociale uitgaven voor arme gezinnen te verhogen en door de door de staat gecontroleerde oliemaatschappij Petrobras aan te sporen de brandstofprijzen, een belangrijke motor van inflatie, te verlagen.


Bolsonaro heeft eerder ongegronde twijfels geuit over het elektronische stemsysteem van het land. En vorig jaar verklaarde hij voor tienduizenden supporters dat alleen God hem uit de macht kan verwijderen.

Ondanks zijn nauwe banden met het leger, waarvan verschillende lid zijn van het kabinet van Bolsonaro, waaronder zijn metgezel voor het presidentschap, generaal Walter Braga Netto (voormalig minister van Defensie), verwachten topfunctionarissen dat ze zich strikt aan de grondwet zullen houden.

Een ander belangrijk punt van de campagne is dat het totale bedrijfsleven in Brazilië verdeeld is tussen degenen die een grotere openstelling van de economie willen, minder industriële bescherming om het concurrentievermogen te verbeteren, en het afstoten van overheidsactiva, waaronder het machtige Petrobras. Dit standpunt wordt ondersteund door Bolsonaro en zijn orthodoxe minister van economie Paulo Guedes. Maar Cardoso en Lula, met verschillende nadruk op timing, zijn het eens met het huidige industriële protectionisme, sloten bijna gesloten markten, uit angst dat de wereldomstandigheden niet klaar zijn voor de gedurfde maatregelen die door de gevestigde exploitanten worden gesponsord.

Maar het is aan zo’n 156 miljoen Brazilianen geregistreerde kiezers om te beslissen wie de volgende Braziliaanse president wordt in een stemming over twee rondes, op 2 oktober. en 30 oktober als geen enkele kandidaat 50% van de uitgebrachte stemmen plus één in de eerste stemming haalt.



eyesonsuriname

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *